Homenatge a la XV Brigada Internacional

L’any 2011, gracies a l’arxiu de fotografies de ALBA (Abraham Lincoln Brigade Archives),
L’associació Lo Riu de La Fatarella va identificat la localització exacta dels llocs de comandament durant l’agost del 38 de la XV Brigada Internacional i d’un dels seus Batallons mes emblemàtic, el Bº58 mes conegut com Batalló Lincoln, ja que estava composat principalment per voluntaris americans i comandats pel cèlebre Milton Wolff.



Tots dos emplaçaments estan situats en llocs de difícil accés. El de la XV B I a uns 300 metres de la carretera de Pinell a Gandesa, mentre que el lloc de comandament del Batalló es troba al mateix crestall de la Serra de Pandols, just sota la cota 641 i sorprenentment a pocs metres de la primera línea de foc situada a la disputada i famosa pels seus combats acarnissats, cota 666.

El 20 de setembre, a pocs dies de commemorar-se el 77è aniversari de la retirada de les brigades internacionals, l’associació Lo Riu de La Fatarella, ha organitzat un acte d’homenatge en memòria dels combatents de la XV brigada. Un parell de visites guiades a llocs emblemàtics on la XV Brigada va tenir un paper molt destacat, la Serra de Pandols i la Serra de La Fatarella.



Un monument oblidat

Al mig de la Vall Closa a la Serra de Pandols hi ha un monument erigit, en plena batalla de l’Ebre, per el batallo de sapadors de la XV brigada, aquest monument de formigó amb forma escalonada i piramidal vol retre homenatge als soldats morts que van destacar en algun fet de guerra.

L’any 2000 un grup de voluntaris aficionats a la historia, encapçalats per Angel Archilla, van restaurar aquest monument que es trobava en molt mal estat de conservació, qui sap si gracies  a ells avui podem recordar els 37 noms escrits al formigó.



El programa

El dia 20 de setembre a les 9:00 es farà la concentració de participants a l’estació d’autobusos de Gandesa, des don s’anirà amb vehicles particulars fins la carretera de Gandesa al Pinell de Brai per iniciar a les 10:00 la visita guiada.
Es visitarà la cova de comandament de la XV brigada on es plantarà la bandera d’aquesta unitat, la cova que va servir d’hospital on s’hi realitzaven les primeres cures, per finalitzar al monument dels internacionals on es farà una ofrena floral i s’explicarà les biografies dels soldats que allí estan escrits
També es faran fotografies comparatives, amb la participació de membres de grups de recreació històrica.
Desprès es farà un dinar de germanor al restaurant de La Fatarella
Per la tarda, desprès del dinar, la visita serà a les fortificacions del final de La Batalla de l’Ebre a La Fatarella, on el novembre del 38 els soldats de la XV brigada van plantar cara a les tropes franquistes per frenar el seu avanç i poder facilitar així la retirada ordenada del que quedava de l’exèrcit de l’Ebre per el pont de ferro de Flix.
El preu de l’assegurança es de 3 € per als no socis i gratuït per als socis de l’associació Lo Riu


The Abraham Lincoln Brigade Archives

Es la col·lecció mes nombrosa e important per a l’estudi de la participació dels voluntaris dels Estats Units a la GCE. Inclou les ponències de mes de 200 voluntaris, histories orals, pel·lícules, fotografies, cartells i el registre dels microfilms que van ser traslladats a la Unió Soviètica desprès de la GCE.

Sota la supervisió de Harry W.Randall Jr., la unitat fotogràfica de la XV Brigada Internacional va ser la encarregada de documentar les activitats de la brigada durant la GCE. La col·lecció consta de 1.832 imatges que van ser enregistrades durant el període compres entre l’agost de 1937 i setembre del 1938 i capta la vida quotidiana dels voluntaris tan en combat com als campaments d’entrenament. A mes la col·lecció documenta les assemblees politiques, congressos, celebracions i les activitats quotidianes de la població Española.

Harry W. Randall Jr. Va néixer al desembre de 1915 a Spokane, Washington. Quant va esclata la GCE Randall es va allistar en las Brigades Internacionals. Va sortir de NY amb el vaixell Georgic el 12 de juny de 1937 i va arribar a Espanya el 1 de juliol de 1937. Va fer el curs de capacitació de Sergent amb el Batalló Mackenzie-Papineau al camp d’entrenament de Tarazona i es va convertir amb el Cap de la unitat de Fotografia de la XVBI. Va lluitar fins la retirada de les forces voluntàries internacionals, tornant als EEUU en el vaixell Ausonia el 20 de desembre de 1938.

La unitat de fotografia de la XV BI va ser la encarregada de crear un registre fotogràfic per a ser publicat en el butlletí de la Brigada de Voluntaris per la Llibertat i per a la seva distribució als mitjans de premsa dels Estats Units, Anglaterra i Canada. Les fotografies tenien l’objectiu de aixecar la moral dels voluntaris i fomentar la solidaritat i el recolzament a l’exercit república a l’estranger. A mes del propi Randall, la unitat estava composada pels fotògrafs Benjamin Katine, Anthony B. Drossel i el tecnic de laboratory William H.Oderaka. L’equip va tenir total llibertat de moviments i així va poder fotografiar imatges a la primera línea de foc. Al igual que la resta de Brigada, el laboratori va ser una unitat mòbil que es va veure sovint obligada a avançar o retrocedir en un curt espai de temps, fet que va produir que en mes d’una ocasió l’equip es tingues que abandonar o perdre.