La XV brigada Internacional. Els ultims dies a l'Ebre



La XV Brigada internacional. Els últims dies a l’Ebre

L’associació Lo Riu juntament amb el Grup DIDPATRI de la UB han organitzat per el dia 24 de setembre unes jornades per conèixer mes a fons la petjada que van deixar a la comarca de la Terra Alta els brigadistes internacionals, en concret la XV Brigada.
Aquesta programa consta d’una visita guiada al monòlit erigit  a la Serra de Pàndols, per el batallo de Zapadors l’any 1938, en plena Batalla de l’Ebre, en memòria d’ alguns dels seus companys morts.
També es descobrirà una lapida en memòria del brigadista irlandès Maurice Emmeett Ryan mort a la Cota 481 durant la batalla.
Per la tarda l’activitat es trasllada a les afores de Corbera d’Ebre en concret al Moli de Farriol prop del  KM 809 de la carretera N 420, on el grup d’arqueòlegs del DIDPATRI  de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Glasgow, explicaran els resultats de les excavacions fetes al les coves de l’estat major del batalló britànic.
Tot això estarà ambientat amb recreadors, que vestits com els brigadistes muntaran diferents diorames per així fer mes entenedor les explicacions.


La vida i la mort de Maurice Emmet Ryan a Espanya



Maurici Ryan és només un dels molts enigmes de la Guerra Civil espanyola. Va ser un de  tres membres del batalló britànic que almenys sabem que van ser executats durant la guerra.
De l'abundància del material disponible per a l'estudi dels nois que van servir al batalló britànic de la XV Brigada Internacional, en podem destacar quatre: John Dunlop, Jim Brewer, Eugene Downing i Tom Murray. Tots ells confirmen l'execució de Maurice, però no la data exacta ja sigui el 31 de juliol o 1 o 5 o 6 d'agost de 1938, per el que mereixen un major estudi per intentar esbrinar per què Maurice va rebre un tret.
Maurice era el tercer fill dels cinc que van tenir, d'Edward i Mary Ryan. Nascut el 6 maig 1915 al 41 superior Catherine Street, Limerick (Irlanda). La familia era de classe mitjana. Lamentablement son dificils de trobar referencies de la seva vida abans de la vinguda a Espanya. Per la tardor de 1937 ell va viatjar a París i després a Espanya.
Va entrar a Espanya  el 8 o l'11 de novembre de 1937 (El 06 de novembre de 1938 l’oficial del SIM Tony de Maio va redactar un sospitós informe).
Un altre informe manuscrit amb data 22 març 1938 diu que va arribar a Espanya el 04 d'octubre de 1937.
El 24 o 25 de gener de 1938 a Terol va ser ferit a l'espatlla.
Molt poc temps de la seva arribada a Espanya,  ja causa preocupació dintre el batalló, per la seva embriaguesa.
No obstant això, no hi ha cap dubte que ell era un home popular al batalló, desafiant el "còmics stars" (el nom cínic donat per membres del batalló a alguns dels seus Comissaris).
Durant la Batalla de l'Ebre a l'estiu de 1938, va estar a càrrec d'una de les metralladores i va ser trobat culpable de disparar als seus propis homes. En una avançada per prendre la posició enemiga.
Va ser executat  a la cota 481 el de juliol 31 o 1 d'agost de 1938. Algunes fonts parlen també al voltant de les 5 o 6 d'agost,
Alguns testimonis diuen que va ser executat per George Fletcher i Sam Wild. Sam Wild era el comandant del batalló i George Fletcher era el seu ajudant