4ª RECREACIÓ HISTÒRICA DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE



En els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre, el XV Cos d’exèrcit de la república, emplaça la seva seu de comandament a la Serra de La Fatarella. Allà instal·larà tots els mitjans necessaris per a dirigir i donar suport a desenes de milers de soldats.
 Algunes de les infraestructures que es van construir encara resten a la Serra, així com, els seus refugis, camins, pavimentacions; etc. El lloc de comandament va restar actiu fins als darrers dies de la batalla.



Tanmateix, desprès de les primeres setmanes d’ofensiva, l’exèrcit de l’Ebre passa a la defensiva, es preveu una llarga batalla de resistència i la retirada final a l’altra banda del riu. D’aquesta manera es projecta, amb més de dos mesos d’anel·lació, una línia fortificada que protegeixi la retirada dels soldats per l’arc que forma la Serra de La Fatarella entre Ascó, Flix i Riba–Roja d’Ebre, amb aquest objectiu es construeixen búnquers de ciment, trinxeres, pous de tirador i refugis subterranis.

Els dies 14 i 15 de novembre de 1938, a la Serra de La Fatarella, en la que seria la ultima ofensiva a l’Ebre, les tropes franquistes veuen frenat durant 48 hores, el seu avanç per aquest camp fortificat, defensat per la 15 Brigada Mixta de la 35 Divisió. L’exèrcit franquista utilitza l’aviació, l’artilleria italiana i els tancs per debilitar aquets nucli de resistència, finalment la infanteria s’encarrega de l’assalt final.

Gracies a el que podríem considerar la immolació d’aquets soldats de la 15 Brigada,  la resta de l’exèrcit de l’Ebre es replega ordenadament i creua el riu per Flix i Riba-Roja d’Ebre. Finalitzant així una de les batalles mes crues de la guerra civil.

El Mateix Manuel Tagüeña, en les seves memories, explica:
…para el XV C. con sus unidades agregadas un total de 36.000 bajas.
Sumadas a las del V C. dan para el Ejército del Ebro 70.000 bajas.
Los facciosos que tuvieron un gran desgaste y un gran gasto de material de
 todas clases, y cuyas bajas en fuerza viva llegaron a 100.000 hombres.


Aquest any que es compleixen 78 anys del final de la Batalla de l’Ebre,  Lo Riu Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, el Departament de Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Universitat de Barcelona  i l’ajuntament de La Fatarella han organitzat, per el dia 13 de novembre una recreació Històrica a La Fatarella.
                                        
A les deu del matí  a l’espai històric del final de la batalla de l’Ebre, a la Serra de La Fatarella, s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar.
També durant tot el matí es podran visitar els diferents diorames preparats per els grups de recreació.

També hi ha programada una visita guiada, en aquest itinerari, el visitant podrà veure, des de diferents punts, con l’exèrcit franquista, va fer l’atac sobre les posicions defensades per soldats republicans. Aquets homes van plantar cara durant 48 hores a les tropes franquistes, fent possible així la retirada ordenada del gruix de l’exèrcit republicà.

A les 13:00 hores es començarà la recreació històrica de l’atac a les fortificacions de la Serra de La Fatarella per part dels soldats franquistes i la lluita i defensa de l’exèrcit república per mantenir per les posicions, mentre alguns soldats es repleguen emprenent la retirada.

La jornada finalitzarà amb una ofrena floral en memòria dels defensors de les llibertats
A l’ofrena esta previst l’assistència de familiars de soldats desapareguts en aquella batalla.
Per mes informació:
Associació Lo Riu
Telèf 646925114
A/E loriuassociacio@gmail.com